Què és el registre sanitari?

El Registre General Sanitari per a Empresas Alimentàries i Alimentss (RGSEAA) es un registre únic amb caràcter nacional i públic de les empreses implicades en la cadena alimentària que les autoritza legalment a funcionar. El registre sanitari implica el compliment del Reial Decret 191/2011 de 18 de febrer y el seu objectiu és protegir la salut pública i garantir la seguretat alimentària. A Proacciona t’ajudem a fer la inscripció al registre sanitari. Un cop inscrit, obtindràs un número de registre sanitari  que t’identificarà a l’Administració.

Qui s’ha d’inscriure al registre sanitari? 

Has d’inscriure la teva emplesa o establiment alimentari al registre si té seu a Espanya i està relacionada amb: 

  • Aliments o productes alimentaris per al consum humà
  • Materials o objectes que estaran en contacte amb aliments
  • Coadjuvants tecnològics que s’utilitzen per a elaborar aliments

I si l’activitat de l’empresa està relacionada amb: 

  • La producció, transformació i elaboració i/o envasat d’aliments de venda al major.
  • L’emmagatzematge i/o distribució i/o envasat de productes de venda al major.
  • La importació de productes que procedeixen de països que no pertanyen a la Unió Europea.

Les empreses que venguin aliments online, tot i que sigui directament al consumidor, també han d’estar inscrites al registre sanitari i complir la normativa vigent. 

 

obtenir registre sanitari

Requisits per a obtenir el registre sanitari d’aliments

Per inscriure’t en el RGSEAA és imprescindible garantir les millors condicions d’higiene a la teva empresa i disposar d’un sistema de traçabilitat. De fet, és obligatori implantar un sistema d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (un pla APPCC). Això et permetrà portar el control de l’aigua, la formació dels treballadors, control de les instal·lacions i equips, de la neteja i la desinfecció; de les plagues; de la traçabilitat i els proveïdors; garantir unes bones pràctiques d’higiene, etc …

A Proacciona, portem més de 15 anys implantant plans APPCC i adaptant-los a la realitat concreta de cada obrador. Per a això, planifiquem visites i verificacions internes per fer un correcte seguiment de sistema APPCC. Això és imprescindible per assegurar que es compleixen les obligacions en matèria d’higiene dels aliments i seguretat alimentària i evitar possible sancions que puguin suposar la retirada del registre sanitari per part de les autoritats.

Quan sol·licitar el registre sanitari d’aliments?

Has de demanar la inscripció en el RGSEAA abans que la teva empresa d’alimentació iniciï una de les activitats esmentades en el punt anterior i abans de posar al mercat algun producte per a alimentació especial.

Com sol·licitar la inscripció al registre sanitari?

La sol·licitud es realitza a l’Administració de la Comunitat Autònoma corresponent i, des d’allà, es fa arribar a l’Administració General de l’Estat. L’autoritat encarregada d’emetre el registre sanitari és l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Segons l’activitat de la nostra empresa, es distingeix entre:

  • L’Autorització Sanitària de Funcionament: s’aplica empreses i establiments relacionats amb productes d’origen animal.
  • La comunicació prèvia d’inici d’activitat: s’aplica a la resta de les empreses d’aliments que no tenen un origen animal.
  • La comunicació de posada en el mercat: s’aplica a productes alimentaris destinats a una alimentació especial així com a aigües minerals naturals i aigües de brollador.

Què passa un cop feta la sol·licitud a l’RGSEAA?

Un cop feta la sol·licitud un inspector visitarà les instal·lacions i verificarà que els processos són adequats. Si tot està en ordre, procedirà a la tramitació i la inscripció en el registre sanitari d’aliments. Un cop inscrita, l’empresa queda subjecta als controls i inspeccions de Sanitat. A més, qualsevol modificació s’ha de notificar a les autoritats sanitàries qualsevol modificació relacionada amb l’autoritat i adreça física de l’empresa, les característiques del producte o els processos d’elaboració.

Saps que pots accedir a la base de dades de l’AESAN? Des d’allà pots veure quines empreses i establiments estan registrats i assegurar-te que els proveïdors amb els quals treballes estan autoritzats.

Quines excepcions al registre sanitari hi ha?

El RGSEAA no és obligatori les empreses que manipulen, transformen, envasen, emmagatzemen o serveixin aliments per a la seva venda o lliurament in situ a al consumidor final com, per exemple, les botigues minoristes, restaurants, cafeteries, bars o fleques (encara que han de comunicar la seva activitat a l’administració autonòmica corresponent). Tampoc les empreses dedicades a la producció primària de productes de terra, frescos i sense manipular, ja que aquest compte amb els seus propis registres d’explotacions.

Necessites ajuda per inscriure’t al RGSEAA?

¿Molta informació que assimilar? A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona especialitzada en pimes, t’ajudem en el procés inscripció a el Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments. Ens encarreguem de tots els tràmits i t’assessorem sobre seguretat alimentària perquè compleixis amb els requisits necessaris per obtenir el registre sanitari.

Un cop inscrit, ens assegurem que tots els requisits se segueixen complint per evitar possibles sancions que derivin en la retirada de l’registre sanitari.

15 + 6 =